ZAJEDNICE SKRBI

Actopolis - Nevidljivo pripadanje

2016-2017

 
Folka.jpg

umjetničko Istraživanje

 

Umjetnice i kulturne radnice Selma Banich, Marija Borovičkić, Mila Čuljak, Ivana Rončević i Ana Vilenica započele su krajem travnja 2016. s istraživačko-radioničkom fazom projekta Zajednice skrbi u zagrebačkom Folnegovićevu naselju. Postavljanjem kamp kućice uz zelenu površinu i igralište na rubnom dijelu naselja prema Borovju i zagrebačkoj Džamiji, kroz seriju razgovora sa stanovnicima, šetačima pasa, slučajnim prolaznicima, te protagonistima koji su stvarali Folnegovićevo naselje u 1960.-im godinama, istražuju se razni aspekti života u kvartu i njegove konfliktne zone – od kolektivnog stanovanja, urbanizacije i (de)(re)industrijalizacije preko ideološkog obilježavanja javnog prostora do šireg društveno-političkog konteksta i uzročno-posljedičnih veza koje oblikuju kvartovsku svakodnevicu i živote njegovih stanovnika.

U Folnegovićevu naselju, popularno zvanoj Folki, od samih početaka života toga naselja, mjesto pod suncem za svoj atelje pronašao je arhitekt, urbanist i teoretičar, akademik Andrija Mutnjaković koji je istraživačicama Zajednica skrbi rekao: „U ono vrijeme postojale su arhitektonske zadruge, i arhitekti su za svoj projektantski inovativan doprinos kolektivnom stanovanju u Gradu Zagrebu dobili na korištenje 21 stan u Folnegovićevu naselju. Doduše, kolege su koristili samo četiri stana, a danas je moj atelje posljedni takav prostor u uporabi“.

Rad je zamišljen kao uzajaman istraživački proces koji uključuje stanare naselja u propitivanje kako misliti skrb iznova, skrbeći jedni o drugima, kad nam u procesima institucionalizacije i privatizacije skrbi ona ostaje trajno uskraćena.  Zajednice skrbi realizirat će se u nekoliko etapa, a zaključiti se umjetničkom intervencijom u Folnegovićevom naselju u lipnju 2017. Rad se realizira u sklopu projekta Nevidljivo pripadanje - Invisible belonging, kustosice i arhitektice Ane Dane Beroš.

Actopolis je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i  Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Projekt je pokrenuo njemački Goethe-Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr s kustosicama, Angelikom Fitz i Katjom Aßmann, kojima se u travnju 2016. priključuje i austrijski kustos Martin Fritz. Actopolis povezuje umjetnike, urbaniste i aktiviste nadilazeći obilježja disciplina, geografskih granica i kulturnih razlika te uspostavlja translokalno istraživačko polje za razvijanje urbanih alternativa. Sudionici projekta propituju različita urbanistička pitanja i ostvaruju intervencije u gradski prostor međusobno razmjenjujući strategije, taktike i metode rada.

 

Misliti_Folku.jpg

DOWNLOAD Kvartovski bilten Zajednica skrbi: Misliti Folku

Urednica: Marija Borovičkić 

Radni kolektiv: Selma Banich, Marija Borovičkić, Mila Čuljak, Ivana Rončević i Ana Vilenica 

Lektura: Nina Gojić 

Dizajn i prijelom: Rafaela Dražić 

Izdavač: Die Goethe-Institut Kroatien, 2017

 

Bilten je zamišljen kao sabirna publikacija, mjesto prezentiranja, arhiviranja, promišljanja, dijalogiziranja i medijacije prema kvartu i stanovnicima naselja. Presjek kvarta i "kvartovske radionice"  koja je organizirana u Folnegovićevom naselju od 25. travnja do 1. svibnja 2016., a u kojoj su sudjelovale Selma Banich, Marija Borovičkić, Mila Čuljak, Ivana Rončević i Ana Vilenica kao istraživačice, moderatorice, slušateljice, umjetnice ili pak aktivistice s vizijom promišljanja ideje zajednice i skrbljenja u specifičnom kontekstu Folke, ovdje je predstavljen kroz poliperspektivan zbir eseja, pitanja, citata, skica, fotografija i arhivskih materijala. Cilj publikacije je fizičko i mentalno "otiskivanje" jednog slučajnog i neslučajnog "presjeka" kvarta kao i autorefleksivno otvaranje istraživačkih i umjetničkih problema: mogućnosti i nemogućnosti da se bavi zajednicom.

Zahvaljujemo stanovnicima Folnegovićevog naselja na gostoprimstvu, svim kazivačima na vremenu i ustupljenim materijalima, radnicama Dione na podršci pri realizaciji prvomajskog kvartovskog zida, gospođi Đurđi i stanarima 'limenki' na suradnji u realizaciji umjetničke intervencije Isijavanje, Jasmini i Ivanki iz Goethe-Instituta, Ani Opalić i Matiji Kralju na brižnom dokumentiranju projekta, te nadasve Ani Dani Beroš na kontinuiranoj skrbi i održavanju Zajednice.

 

Foto: Ana Opalić (Zajednice skrbi, 2016 - 2017)

Video dokumentacija: Matija Kralj (Zajednice skrbi, 2016 - 2017)

 

+ blog.goethe.de/actopolis