HODAJ S NJOM

Selma Banich & Maja Drobac

Academia Moderna, Zagreb, 2014

 
 

IZVEDBENI PUTOPIS

 

Zatvori oči na trenutak i zamisli mjesto na kojem stojiš. Tu gdje vrlo vjerojatno raste opasnost raste i ono spasonosno. Upravo tu započinje ovo putovanje. Počinješ brojati korake, datirati natuknice, bilježiti baš svaki detalj o prelasku na drugu stranu. U nekom trenutku možda poželiš napisati pismo, a u nekom drugom pročitati ono koje nosiš kuvertirano sa sobom. Polako se počinje nazirati krug koji je pred nama. Svako mjesto čini ti se poznatim, a svako biće doima se drugom. Tek tu i tamo, između dva od dvjesto trideset tri tisuće i osamsto devedeset dva koraka zastaješ, podižeš pogled i primjećuješ predivan krajolik kojim hodaš. Zamisli nas kako stojimo na mjestu. U točki gdje jednim korakom na bilo koju stranu svijeta pet tisuća četiristo petnaest metara postaje pet tisuća četiristo šesnaest metara pod oblacima, ponad asfalta i betonskih nebodera. Zatvori oči, dio prijevoja ostat će zauvijek naš.

Hodaj s njom u formi izvedbenog putopisa razlaže fragmente nekoliko usporednih životnih priča ispričanih iz perspektive dviju putnica. Prizivajući sjećanje na jednomjesečno putovanje obroncima Annapurne, one markiraju put prema mjestu gdje se Istok i Zapad tek nakratko susreću, gdje se povijesni konteksti i politički režimi isprepliću, a ljudske sudbine i životi prepoznaju i kada za to ne postoje faktografska uporišta. Putopis je zamišljen kao zbirka zapisa u trajanju, a njegova izvedba funkcionira kao instalacija koja se u prostoru galerije svakodnevno gradi i nadopunjava. Posjetitelja se poziva da u tako označenom prostoru boravi, znatiželjno istražujući i imaginirajući jedno sasvim moguće putovanje.

Hodaj_s_njom.jpg

Hodale, osmislile & izgradile: Selma Banich i Maja Drobac

Ozvučio & snimio: Adam Semijalac

Nacrtala & oblikovala: Jennifer Korff

Napisali & pretipkali: Selma Banich, Arantxa Cedillo, Maja Drobac, Neeti Aryal Khanal, Quentin Klotz, Asia Krstulović, Adi Livneh, Adam Semijalac & dokumentacija iz obiteljskog arhiva

Lektorirala: Ivana Slunjski

Ugostili & oprostorili: Academia Moderna i Plesni centar TALA

Producirali: Lukaeura & OOUR

Projekt izvedbenog putopisa financiran je vlastitim sredstvima uz potporu Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Foto i video dokumentacija: Selma Banich & Maja Drobac (Hodaj s njom, 2014)

 + lukaeura.wordpress.com/2014/03/09/walk-with-her/